Barbiedrogen

Något som har varit trendigt i ett antal år nu är att vara smal och brun. Antalet dieter är många och de olika sätten att bli brun har också de ökat mycket. Hetsen att vara just smal och brun har gått så pass långt att många har börjat injicera den så kallade ”Barbiedrogen”.

Drogen ska leda till att man blir brun och smal. Barbiedrogens riktiga namn är egentligen Melatonan 2 och var från början till för att hjälpa folk med dåligt pigment. Den har dock inte forskats på ordentligt och den är olaglig att sälja. Ändå är det många som väljer att injicera sig med den för att det blivit så trendigt att se solbränd ut och vara smal. Samma sak gäller vita tänder, som vi skrivit om förut.

”Anledningen till att vita tänder lockar är att det är ett sorts friskhetstecken, med vita tänder kan man visa att man inte sysslar med ohälsosamma vanor som rökning och kaffedrickning. Dessutom lockar ett vitt leende mer än ett missfärgat, vi förknippar det med skönhet helt enkelt.”

Många som injicerat barbiedrogen ger ofta anledningen att de sett bleka och sjuka ut och har velat se fräschare ut. Giftinformationscentralen får in allt fler samtal om drogen och läkemedelsverket har polisanmält sajter som säljer drogen. Bland biverkningarna är blåa läppar, hjärtklappning, nedsatt leverfunktion och rodnad i ansiktet. Läkemedelsverket varnar för användning eftersom forskningen på drogen inte är omfattande och man faktiskt inte vet vad brukande av drogen kan leda till. De tror dock att den kan öka risken för hudcancer.  Drogen är inte förbjuden att använda men det är förbjudet att föra in och sälja drogen i Sverige.