Ekonomitrend 2015

Ingenting har de senaste åren varit trendigare än att handla på nätet, någonting vi även tidigare har skrivit om. Men hur blir det detta år? Nu när det i Sverige är skakigare än på mycket länge. I en artikel från va.se har man skrivit att “Det ser mörkt ut för Sverige” och syftar bland annat på den ekonomiska biten. Så här står det:

En dämpad löneutveckling, politisk turbulens och risken för en trögare bostadsmarknad gör att utsikterna ser mindre optimistiska ut för den svenska ekonomin nästa år, och därför reviderar HSBC ned sin tillväxtprognos till endast 1,6 procent för 2015.

Vad betyder detta egentligen?

Men vad betyder egentligen det här, om man ser till den “vanliga” svensken? Det är svårt att säga, eftersom vi alla ändå är rät olika – men ett som är säkert är att shoppingen kan påverkas. I artikeln förklarar man att en ökad konkurrens gör det svårt för företag att höja priserna och att inflationen med det fastnar på noll procent. Det innebär i sig att det blir bekymmer för Riksbanken och då blir det aggressiva åtgärder. Vad som dock ser ljust ut för framtiden är att arbetslösheten väntas sjunka till nästa år, från 7,8 procent 2014 till 7,4 i år och lagom till 2016 ska arbetslösheten komit ner till hela 6,9 procent. Men, i och med regeringskriser och allt som har hänt under 2014 kan vi dock inte vara säkra på någonting – därför även dessa spekulationer vara fel. Och det kan vara svårt att hänga med i de ekonomiska svängarna, men summa summarum: det kan vara bra att spara en peng. När det är oroligt kan faktiskt vad som helst hända, och nog är det alltid bra att spara pengar – men om du inte redan har sparpengar är det lite extra viktigt nu.