En svensk klassiker

Idag är det torsdag! Och ni vet väl vad det betyder? På torsdag äts det ärtsoppa… och? PANNKAKOR! Finns det något godare? Knappast. Och det är en härlig tradition som verkligen håller i sig, ärtsoppa och pannkakor på torsdagar. Sen är det ju inte direkt ärtsoppan som man ser fram emot, men man slänger i sig den lite snabbt bara för att sen få njuta av smaskiga pannkakor med sylt och grädde. Det är nog ingen svensk som har missat den här traditionen och många är det som avnjuter det varje torsdag året om.

Sedan medeltiden

För de som inte vet om det kan vi berätta att anledningen till att det här med ärtsoppa (och pannkakor) har blivit en tradition att äta på torsdagar i Sverige sägs vara för att man under 1200- och 1300-talet i Sverige var katoliker, och avslutade veckan på torsdagar. Det innebar att man under fredag, lördag och söndag fastade och för att klara fastan avslutade man veckan med att äta ärtsoppa. Det är med andra ord verkligen en urstark svensk tradition och det är helt klart häftigt att den har hållit i sig så pass länge. Varför man äter pannkakor är dock inte lika självklart och det är inte heller säkert att det var något man åt på medeltiden i Sverige efter ärtsoppan. Det kan vara som så att det var en efterrätt som hjälpte till att smälta maten i och med syltens effekt.

Olika sorters pannkakor

Ärtsoppa äter man på flera ställen världen över men främst i norden och delvis Europa. Självklart görs den lite annorlunda, men det är inte så stor skillnad. I Danmark exempelvis har man tillsatt rotfrukter och i Norge finns även potatis, men annars är det inte jättestor skillnad för soppan. Pannkakor däremot kan en äta var som helst i världen, men de skiljer sig verkligen från pannkaka till pannkaka. Amerikanska pannkakor är nog de som skiljer sig mot de klassiskt svenska pannkakorna. De är lite tjockare och istället för att ha sylt och grädde till är det vanligare att man har sirap och kanel. Man kan också ha olika typer av fyllning i de amerikanska pannkakorna som exempelvis blåbär. Vilka pannkakor som är de godaste är svårt att säga men ett som är säkert är att de Amerikanska mättar bra mycket mer än de svenska – som dock mättar otroligt bra ändå.

Bra recept online

Bra recept för olika typer av ärtsoppa och pannkakor kan du numera hitta enkelt på internet, det är bara att söka iväg så finner du snart recept som vägleder dig till det du vill laga. Våga testa lite nya intressanta recept och inte bara göra samma gamla vanliga. Det är viktigt att man är öppen för nya saker även om traditioner är vädligt roliga. Men man kan ju se det som att en gång i tiden så var julbordet endast sill – och visst är det väl härligt att man uppdaterat julbordet så att det finns mer att välja på. Det gamla behöver ju liksom inte försvinna, men det kan alltid förnyas!