Hälsotrend, eller hälsohets?

Tjej som tränar

Att det går vågor i vad som är trendigt när det gäller livsstil är ganska tydligt. Det är inte längre ansett som häftigt att röka och göra andra skadliga saker, vilket var inne för några årtionden sedan, utan idag är det trendigt att ta hand om sin kropp och hälsa och leva så bra som möjligt. Men har det hela gått för långt, och trenden har blivit en hets i stället?

Du omringas av det. Vart du än vänder dig så ser du uppmaningar till att träna och äta på ett visst sätt. Oavsett om det är på tidningarnas löpsedlar, i dina sociala medier eller i lunchrummet på jobbet så kan du vara nästan säker på att ett av de ämnen det talas och skrivs om är hälsa, mat, dieter och träning. Det är nästan oundkomligt, och det är få som inte har ett tips om vilka måltider du ska hoppa över, vilken löpteknik som är bäst eller vilka styrkeövningar det är som tar på flest muskler samtidigt. För den som är intresserad av det här är det helt underbart att leva i den här tiden, men för många är det väldigt jobbigt också. Särskilt för de som har lite svårt att avgöra vad som är lagom i de här sammanhangen, de kan råka riktigt illa ut. De kan råka ut för någonting som kallas Ortorexi.

Ortorexi – överdriven träning och kost

Vi har nog alla hört talas om anorexia nevrosa – en psykisk sjukdom där den som drabbats svälter sig själv till oigenkännlighet och kanske till och med till döds. Ortorexi är inte en egen erkänd diagnos men har blivit ett uttryck för att beskriva när någon blir extremt fixerad vid mat, träning och hälsa, till den grad att det blir ett hinder i vardagen och farligt för kroppen. Dagens Nyheter har gjort en intervju med en person som lidit av ortorexi, du kan läsa den här. Ofta är det svårt att upptäcka om någon i ens närhet lider av ortorexi, och en stor anledning till att det är så svårt att se är för att det är så normalt och nästan åtråvärt i dagens samhälle att lägga enormt mycket tid och energi på sin kropp och hälsa. Och när det gäller de som lider av anorexi så kan vi ju faktiskt se det på dem – de blir magrare och magrare, de äter inte, deras kropp visar tydliga tecken på sjukdom och så vidare. Men när det kommer till de som har orotexi är det bra mycket svårare att se att något är fel. För de blir bara mer vältränade, mer rippade, de äter grönare och grönare mat och vi ser deras hängivenhet till träning och hälsa som något, ja, hälsosamt. Även om det i själva verket är en besatthet som styr deras hela liv. Vad kan du då göra för att hjälpa någon som lider av ortorexi?

  • Sluta ge bekräftelse på kropp och mat, det späder bara på deras fokus.
  • Var medveten om när kost blir till en besatthet, kanske äter hen inte ens lite choklad på sin födelsedag? Kontrollera att hälsotänket inte är en besatthet, köp här en fin Godisbox med god choklad eller liknande till din väns födelsedag och se hur hen reagerar på det.
  • Var där, visa att du bryr dig och var noga med att lyssna! Det är det viktigaste.