LCHF är fortfarande aktuellt

Inte många dieter och bantningsmetoder har haft ett så stort genomslag som LCHF. Tusentals personer världen över väljer bort kolhydraterna helt från sina matsedlar för att tillsammans med sina vänner och familjer förlora några kilon. Några kilon visade sig bli flera kilon och det talas om positiva hälsoeffekter som lågt blodsocker, diabetes som går tillbaka och inflammerade kroppar som sakta släpper sina smärtskov. Samtidigt är denna trend med LCHF inte en säkerhet för att ens beteende för ätande försvinner och de som har ett sockerberoende ligger pyrt till.

Minskade kolhydrater och sockerarter har gett en trend som håller i sig och inte verkar gå tillbaka. Svenskarna blir smalare och minskar sina sockerrelaterade sjukdomar, många som upplevt smärtor har nu en smärtfri kropp och njuter av att vara som alla andra. Det som är unikt för just LCHF är den strikta hållningen för matvanor och inget socker ska röra personens läppar. Den som klarar det är helt klart på rätt väg och den höjda halten fett och protein ger en friskare kropp, tillsammans med motion självfallet. De som satsar helhjärtat på att ändra sina vanor finner stor tröst i LCHF matkasse där man får recept och matförslag serverade. Det som man dock ska tänka på när man ska börja med en diet som LCHF är:

  • Kolhydrater är kroppens bränsle och långt ifrån alla kolhydrater är dåliga. Tränar man hårt så är det viktigt att man passar på att stoppa i sig energi, kroppen klarar inte av att bara gå på protein och fett när man utsätter kroppen för belastningen.
  • Om man inte håller sig strikt till LCHF utan ”fuskar” då och då så har du en helt motsatt effekt och utöver den stora mängden kolhydrater du får i dig så får du också en stor andel kalorier, kalorier som din kropp måste förbränna.
  • Kombinera gärna att räkna kalorier när du äter LCHF, men glöm inte bort att du måste få i dig tillräckligt med energi för att kroppen ska orka med. En låg kaloridiet tillsammans med högt fett-och proteinintag ger näringsbrist.
  • Om du känner att du inte kan sluta med socker helt så se till att söta din mat med naturliga sötmedel såsom sukrin och stevia. Uteslut det farliga strösockret en gång för alla.