Matfusket vilseleder dig

En stark trend de senaste åren har varit att äta hälsosamt och verkligen tänka på vad det är man stoppar i sig. Men det är lätt att bli vilseledd i matbutiken om du inte ser upp med vad du köper. Ofta saknar produkten du köper det innehåll som saluförs och därför är det superviktigt att alltid läsa produktbeskrivningen – och för att förhindra detta funderar regeringskansliet på att höja straffskalan för de tillverkare som matfuskar.

I vår moderna värld är det trendigt att vara hälsosam och vi äter allt från Vitaepro till fiskleverolja för att vara så nyttiga och duktiga vi bara kan. Men sanningen är att maten vi äter kan förstöra hela nyttigheten, för vad som saluförs på paketet är inte alltid vad som hittas i innehållsförpackningen och allt fler matproducenter matfuskar. I tv4 nyhetsmorgon tar man till exempel upp produkter såsom sparrissoppa som inte innehåller ett uns av sparris och guacamole utan avokado i sig bland mycket annat. Därför är det alltid superviktigt att inte låta sig luras av fina förpackningar med bilder på till exempel frukt och grönt utan att läsa vad förpackningen faktiskt innehåller – för annars är du inte så hälsosam som du tror dig vara.

Många produkter innehåller inte vad de lovar

livsmedel butik handla mat MINDREI Expressen skriver man om hur vissa livsmedel inte är vad vi tror att de är. Likaså skriver man om hur vissa tillverkare gärna fuskar med innehållet också och därför har man listat en rad livsmedel som man bör kasta ett extra öga på dess innehåll innan man lägger ner dem i sin varukorg. Dessa ska du enligt Expressen vara extra noga med:

  • Mjukost – kontrollera så att osten just innehåller ost, vanligtvis är det bara en massa tillsatser tyvärr.
  • Majonnäs – utan varken äggula och olja, vilket är dess två huvudingredienser.
  • Choklad – utan kakaosmör är det inte riktig choklad, varningsklockorna bör börja ringa när innehållsförteckningen är fylld av annat.
  • Grädde på sprutflaska – är ofta full av onödiga tillsatser, vispa alltid grädden själv istället.
  • Jordnötssmör – utan jordnötter och är bara proppad med smakämnen
  • Apelsinjuice – och även andra juicer som inte innehåller frukten utan bara smakämnen och tillsatser.
  • Lönnsirap – kan vara full av onaturliga saker utan att ens vara sirap överhuvudtaget.

Regeringskansliet överväger hårdare straff

regeringskansliet skylt regeringen - MINDREMatfusket hos de olika tillverkarna och livsmedelsproducenterna har nu blivit så pass utbrett att till och med regeringskansliet överväger att sätta en hårdare straffskala för denna typ av fusk. I ett pressmeddelande på regeringens hemsida skriver man bland annat att en utredare ska överväga att införa fängelsestraff och straffsanktioner på straffskalan. Likaså skriver man att denne även ska se över huruvida nya sanktioner skulle medföra ekonomiska konsekvenser för landet och att dessa sanktioner främst kommer att beröra områdena livsmedel, foder, animaliska biprodukter och djurskydd. Denna utredning ska sedan presenteras senast den 1 februari 2017.

Så undviker du fuskmat:

  • Läs innehållsförpackningen noggrant
  • Lär dig vad de kemiska beteckningarna i innehållsförteckningen betyder
  • Handla endast livsmedel från producenter du litar på