Matlagningen engagerar

Svenskar sägs länge ha varit trendkänsliga och haft en vilja till att snappa upp det senaste. Detta är inget undantag även när det gäller maten och olika mattrender. När det skrivs i tidningarna om att wokad mat är det senaste, har de flesta gått och köpt en wokpanna för att kunna tillaga den populäraste maten för tillfället. Eller så har man lagat päronhalvor med chokladen After Eight, till efterrätt. De olika exemplen är många.

Mat ett stort intresse för många

Frågan är vad egentligen trender spelar för roll hemma i stugorna, när det väl är dags att ställa sig vid spisen för att kunna få någon mat på bordet, och i familjen är hungriga och vill ha maten snabbt. Oavsett vilka de senaste mattrenderna som det rapporteras om i det olika trycka magasinen tenderar vi ofta att lyssna mer på våra vänner och dem som vi ser upp till. Vi vill också gärna veta att de vi ska laga verkligen kommer att bli lyckat och uppskattat. Just därför är det troligt att olika communitys på nätet, där man samlar och betygsätter olika recept, har blivit så pass populära som de är idag. En av de mest populära samlingsplatserna för de verkligt matintresserade på nätet, är Matklubben.se.  Hos Matklubben.se kan man hitta mängder av recept efter enkla lösningar men också kunna diskutera aktuella ämnen med andra medlemmar i forumet eller läsa artiklar.

En av de senaste trenderna , som slagit igenom under sommaren då allt fler grillar, är den stora pannan som man kan steka i över gas eller kol, som kallas för Muurikka. Många såg den för första gången användas av kocken och skådespelaren Per Moberg, i hans matlagningsprogram. Sedan dess är det allt fler svenskar som har velat prova.

”Men muurikkan i sin nuvarande form är ingen gammal företeelse. Den kom till i slutet av 1970-talet. Det sägs att det var 1976 som Mikko Kahelin ville att Reijo Sistonen på företaget U-Cont skulle klyva hans gamla gryta så att det blev lättare att steka plättar i den. Men Sistonen tyckte att det var synd på en sådan fin gammal gryta, så han gjorde en stekpanna av några restbitar av valsat järn.”( Läs mer om pannan här)