Trend med vita tänder

Det har sedan en tid tillbaka varit en trend att ha vita tänder och visa upp sitt vita leende. Utvecklingen av trenden har i sin tur lett till att allt fler gör en riskfylld tandblekning i sitt hem istället för att gå till en professionell tandläkare. Redan 2005 såg man en oroväckande trend om att personer gick till frisörer och blekte tänderna vilket då medförde en risk för att det skulle bli fel:

”Tandblekningens popularitet har gjort att det finns både frisörer och skönhetsterapeuter som erbjuder vitare tänder för några tusenlappar. Monika Tammela, enhetschef på Läkemedelsverket, som har tillsynsansvar över tandblekningar som görs utanför hälso- och sjukvården, är oroad över utvecklingen. Sedan i somras pågår en granskning av klinikerna som utför tandblekningar och blekningsprodukterna de använder.”

Trenden har nu flyttats hem och den som har råd att slänga ut några hundralappar sätter sig och bleker tänderna hemma, inte helt riskfritt alltså.

Vita tänder lockar

Preparaten som används vid tandblekning är inte helt ofarliga och används dessa på fel sätt så kan man alltså få skador på bland annat tandkött och emaljen. Anledningen till att vita tänder lockar är att det är ett sorts friskhetstecken, med vita tänder kan man visa att man inte sysslar med ohälsosamma vanor som rökning och kaffedrickning. Dessutom lockar ett vitt leende mer än ett missfärgat, vi förknippar det med skönhet helt enkelt. Ska man dock ändå bleka sina tänder är det en god idé att ta kontakt med en professionell tandläkare, det kan du göra här.