Trendig sport

Sport har genom tiderna haft olika status i samhället. Ett har varit att kvinnor ska vara uteslutna, en annan att sport är nördigt. Idag ser vi dock en trend där att vara vältränad och sportig är hett och svaga personer är helt ute. Samma sak gäller med själva sporterna, ena stunden är alla danspass det som lockar flest besökare och andra stunden är det cross fit som gäller. Vad man än gillar inom sport så är sportande i sig väldigt trendigt.

Likt det mesta inom trender så handlar det ofta om att saker blir populära och plötsligt har vi en hel bunt med anhängare. Sporterna som vi här talar om är ofta sådana som handlar om att privatpersoner ska utöva sporten och inte den vi ska titta på, exempelvis så är fotboll ihållande trendigt på TV:n men för privatpersoner som utövar sporten så är det inte lika trendigt.

en tjej med muskler

Sporter som är inne

Idag gäller det att vi ska träna som eliterna och hålla oss i form med extrema styrkeövningar. I grupp är vi dock mer koordinerade och vill gärna ha lagsporter som vi utövar mot varandra. Dessa sporter är hett just nu:

  • Innebandy, lite otippat så ligger innebandyn på en lite högre nivå än många kan tro. Innebandy är inget man spelar för att bli en spelare i ett riktigt lag utan här handlar det om att man ska ha kul tillsammans med sina kollegor, kamrater och bekanta. Anledningen till att sporten är så trendig just nu som lagsport är att reglerna är enkla och att det inte kräver jättehård träning.
  • Cross Fit, fenomenet går ut på att träna enligt elitidrottarnas träningsplan. Denna typ av träning finns ofta i tre olika kategorier av tempo. Från basic till advanced, slogan heter ”för elitidrottare, av elitidrottare” men vem som helst kan testa på ett pass. Fördelen med Cross Fit är att i en bra grupp får man en hel del hjälp med hållning, träningssätt och liknande av den personliga tränaren.
  • 30 minuters intensiv träning utan paus är nu de nya passen, från de tidiga 60 min med paus. Det har nämligen visat sig att 30 minuter med hår träning är mer effektiv om man inte tar paus och att det kan likställas med de 60 ordinarie minuterna. Träningspassen som ser ut såhär blir väldigt trendiga då vi har en stressig vardag som innebär att vi får samma resultat fast på kortare tid.

”Strong is the new skinny”

Många träningspass som är extra populära handlar om styrka, uthållighet och muskler. Vi vill ha allt mer synbara muskler och vältränade kroppar. Det handlar då om en trend som kallas för ”strong is the new skinny”. Likt hur många tjejer strävade efter att vara så smala som möjligt och ha ”size zero” som syftade till storlek 0 i USA och storlek 32 i Sverige. En storlek som gjorde att ett flertal modeller vart sjukligt smala och att även några av dessa modeller till och med dog på catwalken. Samhället välkomnar den nya sportiga trenden och inte minst i kläder och mode där idealen behöver en helomvändning.