Trendiga viner

Något som vi svenskar uppskattar är drycker som passar till maten och den nya trenden är att blanda rätt smakkombinationer. Rätt vin till rätt maträtt är något som är viktigt och många menar gör hela middagen. Det började med att man skulle ha vitt vin till fisk och rött till kött och det har nu eskalerat till rätt vinsort på rätt druva och tillvägagångssätt skall passa med just den där lyxiga middagen.

Mycket som styr våra val kring vin handlar om priser och exklusivitet. Det hjälper självfallet att ha tillgång till ett stort antal vinguider och reportage som ger tips och råd om de mest exklusiva och fina vinerna.

Skillnader mellan vinerna

Ursprungsland för ett vin är något som är väldigt viktigt för vad vinet smakar, dels för druvan som används och dels för traditioner och tillvägagångssätt som vinet produceras på. Vindruvorna kan endast mogna på rätt sätt i rätt miljö och i Sverige så kan man exempelvis bara ha vinrankor i södra delarna och då är det tåliga druvor som gäller. Kaliforniskt vin är en sorts vinväxt som skiljer sig från de traditionella europeiska vinrankorna och därför är vin från Kalifornien en helt annan sak en ett exempelvis franskt vin. Fördelen med den Kaliforniska växten är att de tål hårdare klimat och dessutom är immuna från vinlusen.

Utöver vinrankan så är det självfallet druvan som gör smaken, druvan som finns i många olika uppsättningar och färger. Blåa och gröna druvor är det röda och det vita vinet görs på och ger dess färg. Sedan finns det ett hundratal olika sorter och beroende på vad en vinodlare är ute efter för smak så är valet av druvan väldigt viktigt. Just cabernet sauvignon är blåa druvor som också är otroligt populära för dem som söker ett fantastiskt rött vin. Därför är det en av de mest odlade druvan i världen.

ett glas rött vinSmakerna som man letar efter

Men viner så letar man efter toner som man kallar det. Tonerna syftar till smakupplevelser och i de röda och vita vinerna så är det lite olika toner men samma aromgrupp:

  • Fruktiga aromer är något som vi talar mycket om vid köp av vin, i det vita vinet är det exempelvis päron och citron som smakas. Röda viner har mörkare bär såsom körsbär och svarta vinbär som många gånger efterlängtad.
  • Blommiga aromer kan vara fläder i det vita vinet och viol i det röda.
  • Jordiga toner är inte alltid önskvärt och just de röda vinerna kan det vara ett tecken på att vinet är dåligt. I vitt vin kan en champinjonarom vara den jordiga aromen, men var försiktig.
  • Träartade aromer kommer från lagringen och beroende på vad för fat som används så är smakerna ofta ek och rostat kaffe.

Märken på vin har kommit att bli en trendig sak, det som har fått vinet att hamna högt uppe på listan handlar oftast om just vindruvan och ursprungslandet. Mest handlar det om smak och status ett Roda Reserva från 2007 från just Rioja, Spanien har mycket att tacka att det just är ett riojavin med aromer av choklad och fat.