Trendigt med fysiskt och psykiskt välmående

Att det har kommit fler och fler trender när det kommer till kost och dieter de senaste åren är det med största säkerhet ingen som har missat. Idag pratas det mycket om GI-dieter, ekologiska råvaror, matkassar med närodlat innehåll som levereras hela vägen till din dörr och massa annat som idag är på trendtapeten i kost- och hälsovärlden. Förutom alla matfokuserade trender så ser vi dessutom en ökning både av antal träningsformer och av antal personer som tränar regelbundet, om man jämför med för säg tio-tjugo år sedan.

Att tänka på sin mentala hälsa och sitt inre välmående är ytterligare en sak som blivit allt mer populärt. Det började antagligen med att yogan blev populär, världen över, under 90-talet. Helt plötsligt insåg fler och fler hur skönt det var med en träningsform som inte bara gav oss fysisk styrka utan dessutom gjorde oss mer balanserade och välmående inombords. I samma veva blev det helt plötsligt mycket mer accepterat, och ansågs nästan coolt, att ha en egen terapeut att besöka med jämna mellanrum för att jobba med sitt inre.

Meditation är den senaste trenden som kom för några år sedan. Meditation i olika former har självklart funnits otroligt länge över hela världen men det är under de senaste åren som det har blivit mer av en trend här i västvärlden. Idag är det många som väljer att lära sig just meditation för att hitta tillbaka till ett inre lugn och harmoni såhär i stressiga tider.

Kinesiska forskare har dessutom gjort en studie på just detta. Resultatet?

”Forskarna skriver att resultaten visar på potentialen av meditationen som verktyg för både stresshantering och förbättrad kroppslig och mental hälsa.

– Det är jätteintressant att studien visar att meditationen påverkar kortisolhalten i kroppen på så kort tid. Många som mediterar säger sig ju uppleva större lugn och välbefinnande. Det är roligt att det går att visa i en så här välgjord studie, säger Marie Åsberg, professor vid Karolinska institutet.”

Läs hela artikeln i DN.se genom att följa länken ovan.