Vältränad och sund eller sjukligt smal?

Trender finns det många, inom alla olika områden. Mode, inredning, träning, kost, hår, resmål, utbildningar etcetera. Ja, trender råder överallt. En positiv trend är hälsotrenden där fokus ligger på att äta rätt kost, träna och motionera. Ofta hör man idag saker som att vältränad och hälsosam är det nya smala och så vidare och det tyder ju verkligen på något positivt.
 
Modell på modevisning

Dagens osunda skönhetsideal

Vad gäller modeller inom modeindustrin ser idealet dock allt annat än hälsosamt ut. Fotomodellerna på catwalken eller i mode-katalogerna är sällan varken vältränade eller hälsosamma. Här är det istället en osund fokus på att vara så smal som möjligt. Att se näst intill anorektisk ut verkar vara det som är idealen inom high fashion.

Som vuxen kan man tackla detta eftersom man förhoppningsvis har kommit så pass långt i sin utveckling att man har sunda värderingar och ideal och hellre satsar på en hälsosamt vältränad kropp än en sjukligt nedbantad sådan. Idag finns det många enkla bantningsprodukter som i sig inte är farliga för vår hälsa, men i en kombination med osunda värderingar och en föreställning om att sjukligt smal är attraktivt så kan dessa bantningsprodukter få förödande konsekvenser. Som vuxen gäller det därför att lära våra unga om hälsa, kost, vikten av att må bra etcetera, Som ung, framförallt tjej, är det nämligen inte ovanligt att man ser de pinnsmala modellerna och får för sig att det är så man ska se ut. På 80- och 90-talet hade vi kurviga, vackra modeller som Cindy Crawford. Där lyste hälsa och välmående igenom och man uppmuntrades till att ta hand om sig själv. Idag är vi långt därifrån.